Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. További információ.
Termékek Menü

Befejezés a „tisztaszobában” a nulla szabvány szerint

Befejezés a „tisztaszobában” a nulla szabvány szerint
Minden volfrámkarbid és kerámia fúrót, gyémánt vágókat, és endo tűket, szabványos sterilként szállítunk a praxisokhoz.
Pontosan ezért van „tisztaszoba” a németországi Lemgo KOMET gyár telepén.
Mi történik ebben a csúcstechnológiás üvegdobozban, ahol a fogászati és orvosi üzletegységek termékei megfelelnek az úgynevezett ′′ nulla szabványnak ′′ mielőtt elküldik őket?
Legújabb fogászati cikkünkből többet is megtudhatsz…

Befejezés a „tisztaszobában” a nulla szabvány szerint

Nálunk minden keményfém és kerámia fúrót, gyémántcsiszolót és endo műszert steril módon szállítanak a praxisokba.

Ezzel egy gigantikus higiéniai szintet vezettünk be 2014-ben. Pontosan erre szolgál a „tisztaszoba” a Lemgo-ban. Mi történik ebben a csúcstechnológiájú üvegdobozban, amelyben a fogorvosi és orvosi üzletág termékei a szállítás előtt megfelelnek az úgynevezett „nulla szabványnak”? Ezt magyarázza nekünk Claus Lampe aki csoportvezető, a csomagolásgyártás / logisztika területén.

Mr. Lampe, mit ért valójában a Komet Dental a „Zero Standard” alatt?

A steril csomagolású termékek hosszú ideig, csak az egyszer használatos termékeknél voltak elterjedtek. 2014 óta a steril szállítás az új szabvány számunkra, vagyis keményfém és kerámia fúrók, minden gyémántcsiszoló és endo műszer steril módon kerül a praxisokba. Ezt a szolgáltatást automatikusan Németország és Ausztria számára kínáljuk. Számunkra egyértelmű, hogy ez a magas szintű higiénia nem feltétlen szükséges minden terméknél, de a saját követelményeinket szolgálja minőségi ígéreteinkkel szemben. A Zero Standardnak nincs árkövetkezménye az ügyfél számára, inkább rendkívüli szolgáltatásként lehet felfogni. Ehhez a különleges záró lépéshez hatalmas összegeket fektettünk be a Lemgo-ba, és egy „tisztaszobát” alakítottunk ki.

Hogyan tudjuk elképzelni a „tisztaszobát”?

A „Tiszta szobánk” egy „szoba a szobán belül”, amelyet teljesen üveg zár be. Ezt az üvegdobozt külön szellőztető rendszer látja el levegővel, és túlnyomáson tartja. A mennyezetbe speciális nagyteljesítményű szűrők vannak beépítve, amelyek megbízhatóan távol tartják az összes részecskét. A tiszta szoba szerkezetileg képes képviselni az orvosi termékek vonatkozásában az összes tiszta szoba osztályt. Jelenleg az ISO 7 besorolású tiszta helyiséget működtetjük. A csúcstechnológiás létesítménybe csak speciális zárakkal és külön tisztatéri ruházattal lehet belépni. Ezenkívül rendszeres ellenőrzéseknek és átminősítésnek van alávetve, hogy folyamatosan fenntartsuk ezt a higiéniai állapotot.

 

A csomagolás melyik szakaszában van felosztva a tiszta szoba?

A bejáratnál minden eszköz először áthalad egy tisztító rendszeren. Itt ultrahangos merülő fürdőn, és szárító kamrán vezetik át őket speciális tisztító kosarakban. Így az összes részecske és mikrobiológiai maradvány eltávolítása biztosított. A második lépésben az elemeket automatikusan, vagy manuálisan buborékfóliákba csomagolják, és az egyik gyártóüzemünk tiszta helyiségében lezárják. A zárt hólyagokat ezután a tiszta szobából továbbítják a következő állomásukra, ahol felcímkézik és végső sugársterilizálásra elküldik.

Kérjük hogy néhány számot említsen meg, hogy átérezhessük a teljes dimenziót!

Összesen évente több mint 10 millió eszközt csomagolunk a tiszta helyiségbe, beleértve a keményfém-, gyémánt- és gyökércsatorna-eszközöket. A steril tartomány körülbelül 5000 tételből áll.

Ehhez mindenképpen speciálisan képzett személyzetre van szükség. Hány ember van a tisztatérben, és milyen szabályokat kell betartania?

A Brasseler ellátási lánc területén jelenleg több mint 160 alkalmazott dolgozik. Mi a tiszta szobában 3 műszakos ritmusban dolgozunk éjjel-nappal. A tiszta szobába való belépéskor egy speciális kézi tisztítási és cserélési eljárást kell végrehajtanunk. A tiszta helyiségben ezután speciális tisztaszobai ruhákat viselünk (overall, ing, nadrág, zokni, hajháló, kesztyű és arcmaszk). Ez a ruházat személyre szabott, és rendszeresen tisztításra és sterilizálásra kerül. Az alkalmazott eljárás nagyon összetett és részletesen dokumentált. A dolgozókat rendszeresen képezni szükséges, és ellenőrizni kell annak betartását. Ezen felül rendszeresen oktatjuk kollégáinkat, a komplex buborékfólia rendszerek, és robotrendszerek működésében.

Nem túl kimerítő?

C. Lampe: Igen, teljesen. A képzéssel kezdődik. Az egyhetes ismerkedési időszak után a kollégák mentort kapnak, hogy a munka felügyelet mellett történjen. A változás – és most ez triviálisan hangzik, de nem nekünk való. Általában három hónap kell ahhoz, hogy egy új dolgozó mindent helyesen csináljon. A baktériumok nem láthatók, miért kell három percig mosni a kezét? Szünetekben vagy csak egy ital elfogyasztása érdekében a belépési és kilépési folyamatot minden alkalommal meg kell ismételni. Tilos például sminkelni. A bonyolult rendszerek működéséből adódó követelményekkel együtt a tiszta szoba rendkívül magas követelményeket támaszt az ott dolgozókkal szemben.

Azt mondtad, hogy az úgynevezett gammassterilizálás a végén történik. Miért van erre szükség?

A gammasugárzás az ionizáló sugárzás bizonyos hullámhossz-tartományát jelenti, amely nagyon alkalmas fémek sterilizálására. Erre a lépésre, amelyet egy Köln közelében működő szolgáltató hajt végre, azért van szükség, mert a tiszta helyiségünkben található műszerek nagyon tisztán vannak csomagolva, kevés részecskével és csírával, de teljesen sterilek csak az utolsó, szabványosított sterilizálási lépés után. Csak ezután küldjük el az ügyfeleknek.

Milyen hozzáadott értéket hoz a „Zero Standard” a gyakorlatban?

Egészen egyszerűen nem szükséges fertőzés-megelőző előkészítés, fertőtlenítés vagy sterilizálás a kezelőszéken történő első használat előtt. Azonnal elkezdheti! 

Ez időt takarít meg, és különösen hasznos invazív beavatkozásokhoz steril körülmények között. A steril előkészítő eszköz problémamentesen hozzáférhető, például gyökérkezeléshez, trepanáláshoz, paradontális terápiákhoz. Alternatív megoldásként steril csomagjaink öt évig tárolhatók. Összehasonlításképpen: A steril termékeket, amelyeket a fogorvosi személyzet a gyakorlatban feldolgoz, általában tökéletesen csíramentesnek, vagy csak hat hónapig potenciálisan csíramentesnek tekintenek.

Mondhatja-e, hogy a Komet Dental egy teljesen új higiéniai szintet állít be a Zero Standarddal?

C. Lampe: Igen, a tiszta helyiségünk validált munkafolyamatokon alapul, hivatalosan tanúsított minőségirányítási rendszer részeként. A nulla szabványba történő nagy befektetésünknek köszönhetően mind a fogorvos, mind a beteg abszolút biztonságot élvez. Ennek eredményeképpen kétségkívül úttörők vagyunk a higiénia területén.

Köszönöm, hogy beszélt velünk, Lampe Úr.