Egészségünk védelme a fogászatban, Biokompatibilitás és a Toxikus hatás

Egészségünk védelme a fogászatban, Biokompatibilitás és a Toxikus hatás

Mi a Biokompatibilitás?

A természetes szövetek és mesterséges anyagok vagy eszközök egymásra gyakorolt reakcióinak mértéke. Azaz azt jelenti, hogy mennyire képes egy mesterséges anyag vagy eszköz összhangban lenni a szervezetünkkel, anélkül, hogy károsítaná azt.

A biokompatibilitás nagyon fontos, ha a mesterséges anyagok, vagy eszközök a szervezet belsejébe kerülnek, például orvosi eszközök, protézisek, implantátumok, töműanyagok, ragasztók stb. esetén. Ha egy mesterséges anyag vagy eszköz nem kompatibilis a szervezettel, az negatív reakciókat okozhat benn, például gyulladást, allergiás reakciót, vagy akár a szövetek elutasítását is.

Ezért a megfelelő biokompatibilis anyagok, és eszközök kiválasztása a fogorvosi betegellátásban is rendkívül fontos, hogy ezáltal csökkentse a betegeknek okozott károkat, javítsa az eszközök-anyagok hatékonyságát, és növelje a betegek gyógyulási esélyeit.

Elsodent Bio+

Az Elsodent világelső az olyan kompozitok, és resin alapú anyagok* fejlesztésében, amelyek magas biokompatibilitású, nem hidrolizálható építőelem molekulákat tartalmaznak (UDMA – uretán dimetilakrilát), mindemellett kiváló fizikai, mechanikai és esztétikai tulajdonságokkal rendelkeznek. 2016 végére már minden Elsodent termék BisGMA, TEGDMA, BPA és HEMA-mentes változatban kerül forgalomba. Termékeiken jól láthatóan fel van tüntetve a biokompatibilitásra utaló jel.

Lehetnek mérgező anyagok a fogászatban?

Sajnos igen. A fogászatban felhasznált anyagoknak sok szempontnak kell megfelelniük, többek közt tartósság, könnyű kezelhetőség, szilárdság, esztétika, eltarthatóság stb... és talán az egyik legfontosabb követelmény a biokompatibilitás (biokompatibilis = az élő szervezettel kölcsönhatásbanem lép, arra káros hatást nem gyakorol). Az amalgám visszaszorulásával azt gondolhattuk fogászatban felhasznált anyagok már nem tekinthetők károsnak, hisz a modern tudomány megfelelő helyettesítő termékek sokaságát kínálja. Azonban a manapság elterjedt műanyag alapú fogászati anyagok (pl. tömőanyagok, cementek) biokompatibilitása, a legújabb kutatások szerint még koránt sem tökéletes.

Mik azok a műanyag bázisú fogászati anyagok?

Kisebb molekulájú építőkövekből, ún. monomerekből* állnak, amelyek a felhasználás során fizikai, vagy kémiai hatásra összekapcsolódnak, azaz polimerizálódnak**: fizikai hatás pl. a megfelelő hullámhosszúságú fénnyel történő megvilágítás, míg kémiai hatás a katalizátorral való összekeverés. A polimerizációs folyamat során a fizikai tulajdonságaik is megváltoznak – megkötnek, megkeményednek. Így lesz például egy paszta állagú anyagból megfelelő keménységű tömés.

*monomer=műanyagok kis molekulájú építőeleme
**polimeralizálódás=a monomerek összekapcsolódnak láncokká és az anyag megszilárdul

Szabadon maradó monomerek, keletkeznek ilyenkor?

A legfrissebb kutatások szerint a műanyag alapú fogászati anyagok (kompozitok*, cementek) polimerizációs aránya mindössze 38-65%, azaz az építőkövek közel fele eredeti állapotában marad. Ez ugyan a fizikai tulajdonságaikat nem befolyásolja (tehát kiváló tömés készíthető belőlük), ám a gond ott van, hogy mivel a polimerizációt követően a szerves molekulák (BisGMA, TEGDMA, HEMA) közel fele kötetlen állapotban marad, azok idővel a szájüregbe juthatnak.

*kompozit=műanyag alapú tömőanyagok

Toxikus hatás?

2012 óta rohamosan nő azon tanulmányok száma, amelyek azt mutatják, hogy kompozit tömés készítését követően a BPA és származékai megjelennek a nyálban, sőt a vizeletben is. Ezen molekulák többségét a nyál enzimjei további kisebb molekulákra bontják, amelyek mérgezőek lehetnek a szervezetre, illetve potenciális rákkeltők. A hatások kiterjednek a magzatokra, gyermekekre, és a felnőttekre is különböző anyagcsere betegségek és fejlődési rendellenességek formájában.
Ma az Európában forgalmazott műanyag bázisú fogászati anyagok 87,8%-ában az építőkövek, azaz monomerek BisGMA, TEGDMA és HEMA. Így elmondható, hogy a tömések, ma legalább akkora – ha nem nagyobb – kockázatot jelentenek a páciensek egészségére, mint az amalgám hőskorában.

Miért tartjuk az ELSODENT termékek Biokompatibilitását, kiemelten fontosnak a fogászati beavatkozások során?

enlightenedHogy minimálisra csökkentsük a toxikus hatást!

TEGDMA (tri-etilén-glikol dimetilakrilát)

Folyékony monomer, általában a BisGMA hígítására alkalmazzák – 8-10% közötti koncentrációban. A nyál enzimjei könnyen formaldehiddé bontják, amely erősen toxikus, és bizonyos sejtek genetikai állományát is képes károsítani, azaz potenciális rákkeltő.

BisGMA (bisfenol A diglicidil metakrilát)

Széleskörűen alkalmazzák a műanyag alapú fogászati tömőanyagok és cementek gyártása során Bisfenol-A-ból (BPA) és glicidil metakrilátból szintetizálva. A hidrolízise során a molekula felbomlik és ezek az építőelemek ismét felszabadulnak.
A BPA lehetséges hatásai a reproduktív funkciókra:
•    hímnemű embriók feminizációja
•    hereatrófia
•    prosztatamegnagyobbodás
•    pajzsmirigy fejlődési rendellenesség
•    hatással van a nemi hormonok rendszerére is
•    felnőtt férfiak defektív spermatogenezise ( spermaszám, motilitás csökkenés)
•    libidócsökkenés, erekciós problémák

HEMA (hidroxietil metakrilát)

Rövid láncú monomer, amely könnyen átjut a sejtfalon és képes reakcióba lépni a DNS-sel, és mutációt okozni – karcinogén (potenciális rákkeltő).

Hogyan lehetnek forgalomban egészségkárosító fogászati anyagok?

Egyrészt a probléma csak nem rég óta ismert, másrészt napjainkig nemigen volt alternatív megoldás. Az utóbbi években azonban már vannak forgalomban olyan fogászati – műanyag bázisú – anyagok, amelyek nem tartalmaznak a fent említett egészségkárosító alkotóelemeket: ilyenek pl. a francia Elsodent magas biokompatibilitású – Bis GMA, TEGDMA és HEMA mentes – termékei.
Így megfelelő szabályozás hiányában az orvos felelőssége, hogy olyan anyagokat alkalmazzon, amelyek nem károsítják a páciensek egészségét.

Dental Depot

Tartalomhoz tartozó címkék: BIO Plus